Patricia Withagen – Wijkwethouder

Ik ben Patricia Withagen. Mijn huis staat niet in de binnenstad van Zutphen. Ik ‘bewoon’ de binnenstad als wijkwethouder. Dit betekent dat ik, vanuit het college van burgemeester en wethouders, de vooruitgeschoven post ben die eerste aanspreekpunt voor bewoners wil zijn. Naar jullie luisteren, zien wat jullie bezighoudt, weten waar jullie je zorgen over maken in de bijzondere leefomgeving die de binnenstad van Zutphen is. En met jullie kijken hoe we de dingen die jullie op willen pakken samen mogelijk kunnen maken.

De binnenstad is een bijzondere ‘woonwijk’. Vooral omdat het zo overduidelijk niet alleen een woonwijk is. De binnenstad is niet alleen van de bewoners. De binnenstad is ook van de winkeliers en de horeca-ondernemers die er een zaak runnen en hun brood verdienen. De binnenstad is ook van de rest van de Zutphense inwoners die er winkelen, een terrasje pakken, naar de markt gaan, genieten van evenementen en het uitgaansleven. En de binnenstad is van de bezoekers van buiten, die als toerist genieten van al wat Zutphen te bieden heeft. Al die belangen botsen wel eens en dan moeten we de belangen wegen. De Gemeente heeft daar een verantwoordelijkheid in, maar kan die alleen goed nemen als we bereid zijn er met elkaar een open gesprek te voeren. Vaker nog versterken de verschillende functies elkaar en vallen de belangen samen. Allemaal zijn we trots op de Zutphense binnenstad en willen we dat het er prettig wonen, werken en verblijven is. Allemaal koesteren we de historie van Zutphense binnenstad en willen we ook ruimte voor vernieuwing en moderne ontwikkeling omdat we voor de toekomst historie willen toevoegen.

Ik word blij van de groepjes binnenstadbewoners die elkaar opzoeken en samen activiteiten organiseren. Ik zie dat de behoefte om elkaar te ontmoeten, samen te spelen, te weten wie er bij je in de straat of buurt woont, bij vele van jullie groot is. Ook de bereidheid om samen oplossingen te zoeken voor problemen of knelpunten die jullie ervaren, is groot. Dat biedt volop kansen om de krachten te bundelen. Met de Gemeente en met de ondernemers in de binnenstad. Samen kunnen we mogelijk maken dat de binnenstad ook in de toekomst een fijne plek blijft om te wonen.

Ik vind het leuk en zinvol om langs te komen als binnenstad-bewoners activiteiten organiseren of zaken met elkaar bespreken. Ook wijs ik jullie, als het nodig is, graag de weg in de gemeentelijke organisatie. Dus, laat het mij vooral weten als je het leuk vindt dat ik langskom of als je iets met me wil bespreken. Ik ben bereikbaar via p.withagen@zutphen.nl