Berkel in de stad

is een burgerinitiatief van centrum bewoners, die meer willen genieten van hun stadsnatuur.

Wasvrouwen Jan Baggen 19 juli 2020 Borculo
Vroeger deed men de was in het water van de Berkel. Tijdens deze bezigheid werd veel besproken en uitgewisseld. Vervolgens werd de was op het gras te drogen gelegd. De Berkel was vroeger een plek voor ontmoeting en het water had een duidelijke functie in het dagelijkse leven. We willen dat graag weer terug!
Molengracht Zutphen

Het Centrum van Zutphen biedt ons veel en we wonen er met plezier. Misschien zijn we juist daarom zo gemotiveerd om meer gebruik te maken van de mogelijkheden van de Berkel dat door onze buurt loopt. We willen genieten van de rust en schoonheid, elkaar kunnen ontmoeten aan het water, er verkoeling zoeken, regenwater kunnen opvangen en opslaan in de buurt. Natuurliefhebbers willen ook in de binnenstad kunnen genieten van de kleurrijke planten, bijen, libellen, vogels en karpers die de Berkel van Billerbeck tot Zutphen ons al biedt.

Dat is niet het enige dat stadsnatuur ons biedt. Onze Berkel brengt meer gezondheid, sociale cohesie en meer leefbaarheid.

Veel groen en stromend water maken onze woonomgeving extra aantrekkelijk (toeristen lopen ook vaker door straten die groen zijn).  Dankzij de initiatieven die we delen, verbindt de stroom van Berkel letterlijk onze buurten aan elkaar. Van de Berkelsingel tot aan de Kattenhaven zijn centrumbewoners betrokken bij de kwaliteit van hun stadsnatuur en het gezonde leefklimaat dat het oplevert. BIDS richt zich op het gebied van Molengracht tot Kattenhaven.

Krachtige stadsnatuur en een gezond leefklimaat komen alleen tot stand als er een passende balans is tussen stenen, water en groen. Daarom willen we dat onze ideeën en prioriteiten worden opgenomen in het binnenstedelijke omgevingsplan van de gemeente. We willen ook dat de ideeën waar veel draagvlak voor is, zo snel mogelijk gerealiseerd worden. De Provincie, het Waterschap en de Gemeente investeren in BIDS om samen met de bewoners de toekomst van de Berkel vorm te geven. BIDS past dan ook naadloos bij de nieuwe omgevingswet. Het is een participatieproces dat niet wordt afgerond met een vaststaand ontwerp en een strikje eromheen. Met de jaren veranderen prioriteiten en ideeën nou eenmaal. BIDS is daarom eerder een bewonersplatform dat continu aandacht vraagt voor de kwaliteit van ons leefklimaat in het centrum van Zutphen.