Ben van Kekem

“Heb je nog iets nieuws voor me Ben ?”: vraag ik altijd als ik de Stadsslijterij binnenstap. Ben loopt dan naar de rekken en neemt met veel respect een fles in zijn handen. “Deze wijn is net binnen en die moét je proeven. De vorige keer had je die Merlot. Deze heeft iets meer body. Een vleugje chocolade erin. Precies wat jij lekker vindt. De volgende keer wil ik graag weten wat je van de wijn vindt”: antwoord Ben dan. Ik loop bijna nooit de winkel uit met een fles die ik zelf gepakt heb. Het is meestal een fles die Ben me aanraadt.

Dat doet hij overigens niet alleen in de Stadsslijterij. Hij adviseert ook mensen in zijn praktijk als genezer en mental coach. Zelf formuleert hij het zo:

Mijn gave is om mensen te genezen door lichaam, geest en ziel met elkaar in balans te brengen en je daardoor in staat te stellen weer te genieten en je leven weer vleugels te geven. 

Door jaren aan mijn innerlijke ontwikkeling te werken ben ik zover gekomen dat ik dit talent gericht kan benutten. Het is me echter tot op heden niet gelukt exact te omschrijven hoe één en ander werkt. Deze vorm van heling of genezing werkt in op het diepste niveau van de mens, waardoor het zelfgenezingsproces een enorme impuls krijgt.

Op zijn website http://www.herwinjezelfvertrouwen.com noemt hij een aantal praktijkvoorbeelden.

Zijn kennis van wijn heeft te maken met zijn grote liefde voor de kracht van de natuur. Goede wijn is voor Ben een ‘levensecht’ product van die natuur. Wijnboeren moeten altijd fanatiek op zoek zijn naar dé optimale balans tussen de mineralen in de wortels van de wijnrank en de levenskracht van de druif. Het vraagt geduld, verbinding, bewustzijn, overgave en vooral (zelf)vertrouwen. Het proces van wijnrank naar wijn is uitermate kwetsbaar, maar ook magisch. Als je het druivensap in een wijnvat doet, kan het ineens doodslaan. Bij de overgang van het wijnvat naar de fles kan de kwaliteit ineens inzakken. Het is de kunst om de ‘levenskracht’ van de druif zelf het werk te laten doen.

De goedkoopste wijnen worden machinaal en snel gemaakt, maar de consequentie is dat er allerlei (chemische) lapmiddelen moeten worden toegevoegd om het nog enigszins drinkbaar te maken. Op zijn website waarschuwt Ben ook voor de gevolgen van ongezond eten en angstig leven.

Voor mij staat Ben voor de erkenning van wat authentiek is. Dat vindt hij waardevol en bijzonder. In zijn doen en laten kan je letterlijk terugzien, hoeveel respect hij daarvoor heeft.

Het is altijd weer leuk om even naar de Stadsslijterij te gaan…..

Hein Reitsma