Het portret van … Kunstenaars in de binnenstad

coyoteWe hebben veel kunstenaars in de binnenstad. De één wat meer zichtbaar dan de ander. Ze delen hun scheppingsdrang. Als je op de Groenmarkt loopt en naar boven kijkt, zie je buiten gevels ook een schilder aan het werk. Om precies te zijn: boven de tandarts. Op de derde etage. Elke ochtend gaan de gordijnen open en elke avond rond een uur of half vijf sluiten deze. Die schilder is Martin Dusan. Kenmerkend is zijn passie en discipline. Martin heeft op zijn website (www.martindusan.nl) een statement geplaatst, waaruit ik citeer:

“I am an expatriate American artist, living and working in The Netherlands since august 5th, 1999, in the town of Zutphen. I try to show the world that surrounds me, by means of the world that is in me. The things that move me, to keep a sense of wonder. I am influenced by the things I have known, dreamed of and experienced.”

Het centrum van Zutphen en zijn bewoners raken hem, zo getuigen zijn schilderijen. Je kan op afspraak een bezoek brengen aan Martin om zijn schilderijen te bekijken en met hem te spreken over wat hem beweegt om te schilderen.

camelot detersechte_bakker

Schermafbeelding 2015-02-13 om 14.31.27Nog wat meer verborgen – want de vitrage hangt ervoor – schildert Gabriella. Een engel, zoals haar naam al doet vermoeden. Haar werk – en ik ben geen kunstkenner in tegenstelling tot Gabriella – vind ik fragiel; met de kracht dat zij de essentie raakt. De tijd om zich aan het scheppingswerk te wijden, ontbreekt haar vaak. Alhoewel: ik vind haar een levenskunstenaar. Zij schept meer dan alleen werk op linnen of papier. Werk van Gabriella is te vinden op www.gabrielladusan.nl.

Ik heb van beiden een doek in mijn bezit. Het schilderij van Gabriella verbeeldt voor mij mijn levenskracht (de rots, grappig mijn naam is Petra) waaruit drie kinderen zijn geboren (de drie bloemen die drijven op het water). Zij heeft het jaren daarvoor gemaakt – en uiteindelijk mag het bij mij zijn. En het portret wat Martin van mij maakte, is treffend…Petra op en top.

crossing_the_universedream

Kunstenaars ontmoeten in de binnenstad

Elke eerste zondag is er Rondje Kunst Zutphen. De deur van Gabriella staat dan open.

Wil je gewoon een lekker kopje koffie drinken met of zonder wafels in kunst-sfeer dan is een tip om eens langs te gaan bij Raphael in zijn Galerie Wafelhuys Zutphen aan de Lange Hofstraat (www.galeriewafelhuys.nl). Ook daar hangt kunst van binnenstadbewoners, waarin de plekken zijn geschilderd die ikzelf ook koester: onze historische binnenstad.

Auteur: Petra van den Berg