Stadsnatuur is belangrijk in Zutphen

De gemeente Zutphen nodigt inwoners uit om bij hun woning een geveltuintje aan te leggen. Een geveltuin is een smalle groenstrook aan de straatkant, direct tegen een gevel, muur of afscheiding. Ze brengen kleur en natuur in de straat en maken de sfeer zo groener en vrolijker. Dieren, zoals vogels, vlinders en bijen voelen zich er thuis. Ook kinderen vinden het vaak leuk om te helpen met aanleg en onderhoud.

Dit staat in een folder die de gemeente heeft uitgebracht: Folder geveltuinen Zutphen.

Toch blijken er vaak misverstanden te zijn tussen inwoners met geveltuinen en de ambtenaren die het straatonderhoud van de gemeente doen. Zij branden soms zonder overleg stokrozen weg. Dan zetten mensen bloemen in potten voor de deur, maar de straatjes zijn ook smal. In de Bakkerstraat en in de Kuiperstraat zijn bewoners al heel lang actief met groeninitiatieven. Kijk eens wat een resultaat !! Maar van overleg met de gemeente verwachten ze niet zo veel. Toch is het een kleine moeite om met de juiste ambtenaar te overleggen en dan passen ze hun gedrag aan.

Stuur mij een mail als je er iets voor voelt: info@ijsselcentrum.nl.

Nu is het iedere ‘straat-voor-zich’. Echter het klimaat verandert en groen in de binnenstad wordt daardoor zo belangrijk dat het de moeite loont om te gaan samenwerken met de gemeente en zo de straat ieder jaar weer een beetje mooier te krijgen. Neem een voorbeeld aan de Tademabuurt. Zij willen geen brug over de Vispoortgracht en hebben tot nog toe succes geboekt met hun acties.