Stadsnatuur is belangrijk in Zutphen

In de Heukestraat, Bakkerstraat en in de Kuiperstraat zijn bewoners al heel lang actief met groen. Kijk eens wat een resultaat !!

Nu is het nog iedere ‘straat-voor-zich’, maar het klimaat verandert snel. We hebben meer droogte en meer piekbuien. Het kan soms echt te heet zijn en een week later loopt ineens je kelder onder. Meer groen in de binnenstad vermindert vooral ’s nachts de plakhitte. Met minder stenen loopt het water beter weg. Als we water beter opvangen of uit de Berkel halen, kunnen we volgende zomer de planten water geven met regenwater.

Groen is zo belangrijk dat het de moeite loont om te gaan samenwerken en zo de hele binnenstad ieder jaar weer een beetje mooier te krijgen.

Het burgerinitiatief “Berkel in de Stad” (BIDS) is rond de Berkel bezig met initiatieven voor meer stadsnatuur. Haar doel is: een prettig leefklimaat (letterlijk en figuurlijk). Stuur ons een mail als je er iets voor voelt om te gaan samenwerken met andere buurten: info@ijsselcentrum.nl.

De gemeente Zutphen nodigt inwoners uit om voor hun woning een geveltuintje aan te leggen. Een geveltuin is een smalle groenstrook aan de straatkant, direct tegen een gevel, muur of afscheiding. Ze brengen kleur en natuur in de straat en maken de sfeer zo groener en vrolijker. Dieren, zoals vogels, vlinders en bijen voelen zich er thuis. Ook kinderen vinden het vaak leuk om te helpen met aanleg en onderhoud.

Dit staat in een folder die de gemeente heeft uitgebracht:

Toch blijken er vaak misverstanden te zijn tussen inwoners met geveltuinen en de ambtenaren die het straatonderhoud van de gemeente doen. Zij branden soms zonder overleg stokrozen weg. Dan zetten mensen bloemen in potten voor de deur, maar de straatjes zijn ook smal.

Van overleg met de gemeente verwachten ze niet zo veel. Toch is het een kleine moeite om met de juiste ambtenaar te overleggen en dan passen ze hun gedrag aan. Een slimme aanpak is om een “melding openbare ruimte” te doen. We kunnen ook samen in overleg met de gemeente. Stuur een even een mailtje naar info@ijsselcentrum.nl.