Wat is de ziel van het IJsselcentrum?

Aanstaande woensdag 22 maart om 18 uur is er in de Wijnhuistoren een platform IJssel centrum voor bewoners en ondernemers. De belangrijkste vraag is of we na de herinrichting van de Groenmarkt en de Marspoortstraat onze buitenruimte meer willen ‘aankleden’ of niet. De Groenmarkt is nu een groot plein geworden, maar het enige groen bestaat uit 5 doorzichtige bomen met bescheiden kroon. De Marspoortstraat kent helemaal geen groen. Is dit het of willen we daar iets aan veranderen? Een ander punt op de agenda is de vraag wat de ondernemers extra kunnen doen om hun bedrijf draaiende te houden tijdens de afsluiting van de IJsselkade. Twee vragen waar weer een vraag achter ligt: “Wat willen we dat het IJsselcentrum te bieden heeft en moeten we wellicht ons verdienmodel daarvoor aanpassen ?” Kortom: “Wat is de ziel (hart en essentie) van het IJsselcentrum?

Het klopt zo dat wij als bewoners en ondernemers met deze vragen bezig zijn. De gemeente kan niet meer doen dan bedenken met het hoofd Schermafbeelding 2017-03-19 om 14.07.30welk ontwerp het beste past bij de plek die het IJsselcentrum heeft in heel Zutphen. De gemeente geeft daarbij vooral vorm aan het publieke belang en luistert ook naar ons private belang, maar maakt daarbij wel een afweging. Dat kan echter alleen het begin zijn. Wij wonen en werken in dit gebied en vanuit onze (hart)verbinding en onze beleving van dit gebied zijn wij als enigen in staat om het ook echt tot leven te brengen. Dit door de manier waarop we het samen in gebruik nemen cq aanpassen aan onze wensen.

Graag wil ik ter voorbereiding van aanstaande woensdag iedereen uitnodigen om niet alleen na te denken over de toekomst van het IJsselcentrum, maar ook te voelen, te waarderen en aanpassingen te verlangen om stap voor stap een levendige, gastvrije en rustgevende uitstraling te creëren. Als je het ITIP rapport De ziel van de Marspoortstraat download, lees je hoe je dat kan doen.

Schermafbeelding 2017-03-19 om 14.11.39Als voorbeeld wil ik alvast mijn bedenksels, waardering en verlangens over ons gebied uitschrijven. Kijk maar of je er iets aan hebt.

De Marspoortstraat is altijd een belangrijke toegangspoort naar de stad geweest en de IJsselbrug kwam lang geleden ook uit op deze straat. De Groenmarkt is toendertijd ook een druk handelscentrum geweest. Sinds de brug is verplaatst en de functies van poort en handelscentrum verdwenen zijn, is het gebied zijn bestemming kwijt en is de Marspoortstraat al lange tijd een stille en winderige plek. Wat opvalt is dat alle foto’s worden genomen van de kant van de IJssel richting de Wijnhuistoren. Bijna nooit andersom.

Schermafbeelding 2017-03-19 om 14.16.10De enige foto die ik kon vinden vanaf de Wijnhuistoren richting de IJssel stamt uit de oorlogstijd. Wat direct opvalt is dat de Marspoortstraat een rechte verbinding is tussen het centrum en de IJssel. Je ziet de Marspoortstraat doorlopen tot aan het water. Nu wordt die doorkijk voortijdig gestopt door een dwarsverbinding: de IJsselkade. In het oorspronkelijke ontwerp van de herinrichting van de IJsselkade liep de Marspoortstraat ook bijna door tot het water, maar dit is er om ‘praktische redenen’ weer uitgehaald. Jammer, want is dit niet de essentie van de nieuwe waarde van het gebied ? De mogelijkheid om drukke terrasjes, middeleeuwse gevels, musea en exclusieve winkels in het relatief ‘warme’ compacte centrum af te wisselen met de relatief ‘koele’ uitgestrekte rustgevende natuur rond het kabbelende water van eerst de Berkel en dan de IJssel? Kortom, is niet de essentie van het IJsselcentrum dat het een zeer aantrekkelijke verblijfplaats is voor Zutphenaren, toeristen en stadsgebruikers? (city lounge) Dit is uiteraard niet nieuw, maar hoe serieus nemen we dit ? Is niet de uitdaging om het gebied zo aantrekkelijk te maken dat toeristen er graag een lang weekend willen verblijven? Wat kunnen wij als ondernemers en bewoners doen om dit te versterken ? We krijgen naast het Hampshire hotel er twee hotels bij: het Berkelhotel en het Broederenklooster hotel. Ook groeit het aantal appartementen in het gebied. Verder krijgen we een nieuw cultuur centrum met musea aan de ’s Gravenhof. Er komt nog een jachthaven bij en hopelijk verbeterde kanoroutes. Er wonen opvallend veel professionele kunstenaars in het IJsselcentrum en we krijgen een kunstatelier in de Marspoortstraat dat hun werk exposeert. Is het niet de kunst om van de Groenmarkt nog meer een gezellig ‘warm’ plein te maken waar mensen graag lang en vaak verblijven ? Zou de Marspoortstraat niet een verbindingspoort kunnen zijn waar mensen graag blijven hangen op weg naar de kade van de IJssel?

Ik hoop dat dit een aanzet is tot een kader voor de ideeën die we woensdag zullen inventariseren.

Hein Reitsma