Stadsvoedsel Zutphen en de Pluktuin

In archief

In onze reeks over groeninitiatieven in de binnenstad richten we ons nu op de beschikbaarheid van gezond voedsel voor binnenstad bewoners. De jonge Stichting Stadsvoedsel Zutphen houdt zich daarmee bezig. Vaak hoor je dat mensen dromen van een huisje in Frankrijk met een moestuin, waar ze gaan wonen als ze met pensioen zijn en van niemand meer afhankelijk willen zijn. Ik snap niet dat je daarvoor naar Frankrijk moet. Het klimaat komt vanzelf onze kant op. Wij hebben nu de temperaturen van Lyon 5 jaar geleden.

Mijn droom is om in het centrum wonend samen gezond oud te worden. Zo veel mogelijk in je eigen huis en zo min mogelijk in het ziekenhuis of in Sutfene. Gezond voedsel is daarvoor een belangrijke peiler, misschien wel de belangrijkste. De Stichting Stadsvoedsel wil ervoor zorgen dat gezond voedsel voor iedere Zutphense bewoner bereikbaar is, dus betaalbaar en dicht bij huis te krijgen: “Veel voedsel wordt geproduceerd op plekken waar controle over de productie ontbreekt en legt grote afstanden af voordat het op ons bord belandt. Kortom, we weten nauwelijks wat we eten en welke effecten de productie ervan heeft op mens, dier en milieu.” Op hun website kan je daarom informatie vinden over:

  • verkooppunten in Zutphen van lokale groen-producten;
  • wat gezond voedsel is (weet wat je eet)
  • zelf gezond voedsel verbouwen en klaarmaken (evt. samen met je kinderen);
  • buurttuinen, stadstuinen, pluktuin.

Op 16 september organiseert de Stichting een Oogstfeest in de Kaardebol aan de Harenbergweg 1. Dat lijkt me een mooie aanleiding om alvast kennis te maken met hen. Ik hoop dat er in toekomst veel contact is tussen centrumbewoners en deze Stichting.

Voor wie daar niet op wil wachten en direct zijn eigen groente wil regelen bij een lokale leverancier kan een abonnement nemen bij de Oogsttuin, de voormalige pluktuin. Meer informatie is te vinden op de website. Ze zitten aan de Laan naar Vierakker naast de joodse begraafplaats.

Veel gezondheid, lekker eten en vooral plezier toegewenst