Groenere Groenmarkt en Marspoortstraat?

Graag nodigen wij alle bewoners en ondernemers van de Groenmarkt en de Marspoortstraat uit voor een platformoverleg op woensdag 22 maart om 18:00 uur in de Wijnhuistoren 1e verdieping. Inloop is mogelijk vanaf 17:30 uur.

Agenda:

 • Onderhoudscontract voor extra groen op de Groenmarkt en in de Marspoortstraat
 • Afspraken over Geveltuinen, plantenbakken of straatmeubilair
 • Pauze
 • Overleg met trekkers IJsselcentrum, Binnenstad manager en Wijkregisseur over eventueel
  • verkeersveiligheid,
  • eenrichtingsverkeer,
  • voedselbank,
  • nieuwe terrassen,
  • wat verder ter tafel komt

Deze vergadering is het eerste punt op de agenda “meer groen ja of nee en vervolgens hoe of wat ?”. Hiermee willen we de gastvrije, levendige en toch rustgevende sfeer die onze binnenstad zo aantrekkelijk maakt, versterken. Bij een volgend platformoverleg kunnen we werken aan bijvoorbeeld meer zichtbaarheid van de Marspoort of kunstobjecten of meer meubilair op de brug. Zo kunnen we stap voor stap de uitstraling van de Groenmarkt en de Marspoortstraat compleet maken zoals wij het uiteindelijk willen hebben.

Extra groen ? Leuk idee, maar hoe ?

Na de herinrichting van het centrum hebben de bewoners en ondernemers in de Lange Hofstraat zelf gekozen voor meer groen in hun straat. Zij hebben zelf met een vaste leverancier een onderhoudscontract gesloten.
In de zomer hangen er ‘bloembaskets’ aan de gevels en in de winter lichtbollen. (zie foto hiernaast) Wij kunnen in het IJsselcentrum voor dezelfde oplossing kiezen en samen onderhandelen voor een goede prijs. We kunnen uiteraard ook voor een andere oplossing kiezen. Daar zijn we vrij in.

Waarom nu ineens ?

De Marspoortstraat is lange tijd een stille plek geweest, maar het laatste jaar is Olive er bij gekomen, gevolgd door de opening van een Kunst galerie eind april en de heropening van het Berkelhotel. Daarmee lijkt de straat haar oorspronkelijke functie als levendige toegangspoort met herberg, weer terug te krijgen. Laten we niet vergeten dat vroeger de IJsselbrug uitkwam op de Marspoortstraat. Bovendien zijn drie grote kantoorpanden omgebouwd tot woonhuis. De nieuwe bewoners zijn erg enthousiast en actief. Zij zijn blij met de herinrichting en willen hun straat nu op hun manier in gebruik nemen. Bijvoorbeeld met geveltuinen, bloembakken in de lantaarnpalen en nieuwe terrassen. Ook de Groenmarkt is een prachtig plein geworden, maar ook hier willen de meeste ondernemers en bewoners het ontwerp afmaken met bijvoorbeeld meer groen in de lantaarnpalen of aan de gevels. Bovendien zal een uitbreiding van de feestverlichting in de wintermaanden voor meer sfeer zorgen.

We hebben Remco Feith (binnenstad manager) en Han van Geel (wijkregisseur) gevraagd aan te schuiven en ons te ondersteunen bij het overleg als dat nodig is. Zij kunnen verder gewoon meepraten. Het is mogelijk dat zij meer overheid specialisten vragen om er bij te komen.