Groen initiatieven in de binnenstad

Rond de Barlheze en de Heukestraat heeft een groep bewoners het initiatief genomen om zelf bloembakken te vullen en te onderhouden. Hopelijk komen er meer vrijwilligers in de binnenstad die geveltuinen en bloembakken gaan planten. Dit is wel logisch, want in andere steden gebeurt het ook. De gemeente denkt inmiddels na over de ‘stad van de toekomst’ en een prettig leefklimaat is daarin een belangrijk onderwerp. De binnenstad bewoners zijn echter degenen die het zullen realiseren.

Ons klimaat verandert en we moeten de stad daarop aanpassen. Zo ontstaan er hitteplekken waar veel straatstenen, asfalt, verkeer en beton is. De stortbuien nemen toe en het wordt belangrijk om het water goed af te voeren. Ook moeten we als stad naar een andere energiebron. De tijd van aardgas is voorbij. We zullen hier als bewoners in mee gaan denken en doen.

Groen initiatieven zijn sowieso goed voor de stad, want het is inmiddels wel duidelijk dat groen heel veel voordelen heeft:

  • Het dempt het geluid in smalle straatjes;
  • Het water loopt makkelijker weg bij stortbuien;
  • Het is rustgevend.  Kinderopvangorganisaties hebben extra aandacht voor groen omdat kinderen minder ruzie maken als ze in een groene omgeving spelen.
  • Het verlaagt de temperatuur. Bij onderzoek is gebleken dat op plekken in een stad waar meer groen is, de temperatuur enkele graden lager is dan op plekken waar geen groen is. Het verschil kan oplopen tot 5 graden. Groen verkoelt beter. Het zorgt voor schaduw, maar planten verdampen ook water waardoor de lucht verkoeld wordt. Daarom is het ’s nachts koeler in een groene omgeving en dat zorgt voor een betere nachtrust.
  • Het is dus ook gezonder. Sommige planten halen zelfs fijnstof uit de lucht. Steeds belangrijker omdat windstille periodes gaan toenemen. Gezond ouder worden vraagt steeds meer een gezonde leefstijl met beweging, goed eten, schone lucht, sociaal contact, ontspanning en zingeving. We worden immers ouder en we willen lang thuis blijven wonen.
  • Mensen worden aangetrokken door mooie planten. De steegjes in Kampen waar meer groen is lopen ook meer mensen.

Enkele bewoners zijn actief betrokken bij de antieke boomgaarden bij de stadsmuur van het Kerkhof. Een prachtige fruitleverancier op een cultuurhistorische plek, waar we allemaal van genieten. Als er meer groen initiatieven en groentetuinen zijn in de binnenstad die ik niet noem, stuur dan even een email naar info@ijsselcentrum.nl met je naam, adres en een korte omschrijving van het initiatief. Ik zal het dan plaatsen op de website. Het is voor iedereen leuk om een overzicht te hebben van wat er allemaal al gebeurt op dit gebied. We zullen er in de toekomst nog veel vaker mee bezig zijn.