Terrassen: een zegen voor iedereen in de stad

auteur: Petra van den Berg

images-1

Op de Groenmarkt gaat veel veranderen. Er komen meer terrassen bij. De kans op geluidsoverlast kan de komende jaren toenemen. Hoe beter het overleg tussen bewoners en ondernemers zal verlopen, des te kleiner de impact van deze veranderingen op de kwaliteit van wonen. Sterker nog, het kan het begin zijn van een verbetering van het woonklimaat, als de lusten en de lasten gedeeld kunnen worden.

UnknownEvaluatie proef verruiming terrassluitingsuren

In de zomer van 2014 heeft een proef plaatsgevonden om de sluitingstijden van terrassen met een uur te verlengen. De terrassen mochten in plaats van middernacht dagelijks open blijven tot 01.00 uur. De gemeente heeft de proef geëvalueerd met ondernemers, politie en omwonenden van de horecaterrassen. Het werd een constructief gesprek, waarbij rekening werd gehouden met de verschillende belangen.

Uitkomst

De ondernemers konden zich voorstellen dat het een relatief zware belasting is voor omwonenden als terrassen dagelijks tot na middernacht open zijn. Geluid draagt ver en op sommige plekken is sprake van een soort klankkasteffect. Omwonenden begrepen dat ondernemers graag zo lang als mogelijk omzet willen maken. Uiteindelijk vonden ondernemers en omwonenden elkaar in de spreekwoordelijke middenweg: terrassen mogen in het weekend openblijven tot 01.00 zaterdag en 01.00 uur zondag en de openstelling van terrassen loopt niet het gehele jaar door. Dit compromis wordt door de gemeente uitgewerkt tot een voorstel, waarover in de Raad een besluit zal worden genomen.

imagesGeluidsoverlast meld je bij de Provincie, in plaats van de politie !

Verder werd de regelgeving toegelicht: zo moeten deuren van de horecazaken gesloten blijven, zelfs als terrassen geopend zijn. Klachten over geluid kunnen vanaf 1-1-2014 bij de provincie gemeld worden via 026-359 9999 of provincieloket@gelderland.nl. Andere klachten, zoals vechtpartijen of overschrijding van sluitingsuren kunnen bij de politie gemeld worden via 112. Elk weekend is er in het basisteam politie een horecateam actief.

En tenslotte:

Er is afgesproken dat omwonenden en horecaondernemers elkaar wat vaker zullen opzoeken om samen te werken aan een leefbare buurt. Wordt dus vervolgd…..

Wie neemt dan het initiatief ?   

Laten we afspreken dat als er behoefte is aan nieuw overleg, je dan gebruik kan maken van:

  • de Groenmarkt Whats app groep,
  • Twitter of
  • www.IJsselcentrum.nl