De ex-inbreker en onze wijkagent

Eén dag per jaar werkt de politie nauw samen met de bewoners aan de veiligheid in de wijk.

Het doel is één dag geen inbraken en meer woonveiligheid. De actie heet #1DagNiet. Het is een initiatief van enkele politieagenten die samen met bewoners willen werken aan woonveiligheid in een wijk. De actie wordt op 11 december in heel Nederland en België gehouden. Het is de bedoeling dat bewoners en politieagenten acties verzinnen die meer veiligheid opleveren.

Schermafbeelding 2014-10-21 om 23.06.13

“Zutphen gaat inbraken te lijf” – Stentor 7 Oktober 2014

Een zeer ludieke actie van de buurtpreventie-groep in Warnsveld is om een ex inbreker uit te nodigen voor een lezing die met veel humor kan uitleggen hoe inbrekers denken en te werk gaan. Ter voorbereiding van de lezing had hij in Warnsveld de voor- en achterkanten van huizen geïnspecteerd. Alles gefotografeerd. En wat blijkt? Huizen met hun sleutels in voor- en achterdeur, aan de buitenkant! In Noordveen heeft een actieve groep burgers de politie getipt zodat zij een echte boef konden oppakken.

Schermafbeelding 2014-11-30 om 13.43.02.

 Het IJssel centrum

De centrumbewoners organiseren op 11 december om 17:30 uur een stamppot avond in het Pannenkoekenhuis op de Groenmarkt.

Schermafbeelding 2014-11-30 om 13.43.48

Op die avond is de inbreng van de bewoners essentieel. Wie weet worden er nieuwe acties verzonnen. Onze wijkagent Anton de Bruijn zal toelichten welke mogelijkheden er zijn om optimaal gebruik te maken van het politie apparaat. Zo weten niet veel mensen wanneer je 112 mag bellen. Verder zijn er mogelijkheden om in het kader van de 1Dagniet-actie gratis preventie-advies te krijgen en niet al te duur hang- en sluitwerk te laten plaatsen in samenwerking met bijvoorbeeld de Buurtservice uit de Zuidwijken.

In alle wijken blijkt dat 1Dagniet vooral zorgt voor meer contact tussen de bewoners onderling:”Hoe meer buurtgenoten je kent, des te veiliger je woont”. Tijdens de avond zullen centrumbewoners de gelegenheid krijgen om in onderling overleg acties op touw te zetten die in het centrum de veiligheid zullen verbeteren. Meer verlichting op een donkere plek bijvoorbeeld, een Whatsapp groep van buurtgenoten, of extra waakzaamheid door de mensen die hun hond geregeld uitlaten, etc. Onze wijkwethouder Patricia Withagen en de wijkregisseurs Monique van ’t Erve en Han van Geel zullen erbij zijn, dus samenwerking met de gemeente Zutphen is goed mogelijk.

Aan het eind van de avond heeft u

  • buurtgenoten en uw wijkagent leren kennen
  • handvatten gekregen om inbraken te voorkomen
  • zich mogelijk aangemeld voor een gratis preventieadvies ‘inbraken’ voor uw woning
  • duidelijk waar u preventiematerialen kunt kopen en hulp kunt vinden bij het installeren

Geef je op ! Je kan je ook abonneren op deze website en op de hoogte blijven van de acties die zullen plaatsvinden.